Spelregels NMF
Op deze pagina worden de belangrijkste spelregels van de NMF weergegeven. MGC Oirschot neemt op dinsdagavond deel aan de regionale competitie van de NMF. Samen met Geldrop en enkele NMF-verenigingen uit de buurt. Voor het programma verwijzen wij u naar de betreffende sectie uit het keuzemenu aan de linkerzijde van deze pagina.
De NMF heeft iets andere spelregels als we gewend zijn bij de NMB. Hieronder de belangrijkste verschillen in de spelregels:
- Blijft een bal onder een evt. nummerboog liggen, dan mag de bal maximaal 50 cm richting afslag verlegd worden. (deze regel bestaat niet bij de NMB)
- Rolt een bal geheel op of voorbij de afslag terug, of wordt hij zover terug geslagen, dan mag men de bal voor de volgende slag op de afslag terug leggen. Dit kost geen extra punt. (bij de NMB moet de bal op 50 cm van de afslag worden gelegd, waar de bal de lijn op 50 cm van de afslag passeert)
- Raakt een bal buiten de baan op een normale baan, of op een hindernisbaan nadat de hindernis goed genomen is, dan wordt deze weer in de baan gelegd waar de bal de baan verliet, ten hoogste 20 cm uit de band. Hiervoor dient een extra slag geteld te worden. (bij de NMB krijg je geen strafpunt)
- Gaat een bal de baan uit en springt de bal de baan weer in gaat het spel gewoon verder. Wel dient een extra slag te worden geteld. Dit geldt niet tijdens het nemen van een hindernis. (bij de NMB moet de bal zonder strafpunt worden uitgelegd op de plaats waar de bal de baan verliet)
- Komt de bal in de bak gaat men verder op de stip (deze staat 50 cm achter de hindernis) en telt men een extra slag. (bij de NMB moet je terug naar de afslag) Komt de bal in bak en dan weer op de baan is het gewoon verder spelen. (ook hier moet je bij de NMB terug naar de afslag)
- Voor de wedstrijd geldt: Als men na 5 slagen de bal niet heeft geput moet men 6 slagen noteren en met de volgende baan verder gaan. Ook op baan 18 geldt deze regel. (bij de NMB geldt 6x slaan, nog niet geput dan 7 slagen tellen)
- Blijft de bal in de hellende buis van een hindernis liggen (kasteel of konijnenhol), dan mag de bal er door de tegenstander worden doorgerold zonder een extra slag te tellen. (bij de NMB moet je opnieuw spelen) Let op: dit geldt niet bij baan 13 (horizontale haakse pijp) in Eersel, hier moet je wel terug naar de afslag
- Voor het kasteel geldt: Raakt de bal op het plateau buiten de baan, dan moet deze terug naar de afslag; geen extra slag tellen. Blijft de bal geheel of gedeeltelijk onder een muurtje op het plateau liggen, dan ook terug naar de afslag.
- Voor de rechte en holle schans geldt: indien de bal in de bak terecht komt moet de bal op de stip gelegd worden die 50 cm achter de bak is getekend, je krijgt dan een strafpunt. Gaat de bal in de bak en springt hij er weer uit de baan in moet je gewoon doorspelen.
- Voor de spar gelden andere regels, afhankelijk van de richting van de poten van de spar. Bij een spar zoals in Spoordonk gelden de regels zoals die ook bij de NMB gelden, de bal moet er in 1 keer doorheen. Bij een spar zoals bijvoorbeeld in Nuenen moet er verder gespeeld worden waar de bal ligt (normaal uitleggen volgens de regels, 20 cm haaks op de band)
- Ook bij de versmalling moet je gewoon doorspelen als je niet voorbij de hindernis bent gekomen
- Voor de WC geldt: De bal mag aan de buitenzijde van de WC, dus van muur of bandje, 10 cm worden afgelegd, haaks op de muur of de band. Tussen en voor de “poten” van het hoefijzer mag de bal verlegd worden! Op een enkele baan kan de bal over de “pootjes” in het hoefijzer komen; dit is gewoon geldig.
De volledige spelregels vindt u hier (let op: dit is een vrij groot bestand, het laden kan daarom een tijdje duren, afhankelijk van de snelheid van uw internetverbinding)