Verslag LHK Spoordonk 31 mei 2015

logo nmbLandelijke HoofdKlasse 2015 voortijdig beslist? Daar lijkt het wel op...

Op zondag 31 mei heeft het team van MGC Oirschot wel hele goede zaken gedaan om de landstitel voor de vijfde keer op rij binnen te halen. Deze wedstrijd werd op de thuisbaan gespeeld in Spoordonk en zij wisten dit voordeel ten beste uit te buiten met een klinkende overwinning.

Dé concurrent van dit jaar, RMC De Hole Ridders, hadden een gezamenlijke offday en werd teleurstellend laatste. Het gevolg van deze uitslag is, dat het Oirschots team in een fauteuil aan de laatste wedstrijd kan beginnen, op de korte banen van MGC Geldrop. De voorsprong bedraagt 4 matchpunten, wat wil zeggen dat de regerend landskampioen slechts voorlaatste dient te worden om de titel in Oirschot te houden.

Ik denk dat niemand dit scenario had kunnen bedenken tijdens de traditionele, afsluitende barbecue op zaterdagmiddag. Dit jaar was hij wat minder goed bezocht maar was niet minder gezellig. Natuurlijk werd er al druk gespeculeerd over de kansen van de teams de volgende dag.

Tijdens de wedstrijd liet Oirschot zien dat ze niks aan het toeval over wilden laten. De vroege wissel van Chris Campfens, na slag twee op baan zestien in de eerste ronde, laat zien dat elke speler er alles voor over heeft om een wedstrijd te winnen. Dat de druk er zo vroeg bij wisselspeler Dirk Jan van der Laak op kwam, leek hem niet veel uit te maken.

Voor de rest van het team werd er een duidelijk signaal afgegeven, namelijk dat ze er moesten staan die wedstrijd. Geen wissel meer, dus presteren. En ze stonden er. De score ging alleen maar bergafwaarts. In de meeste sporten is dit geen goed teken, maar bij minigolf wel. Het ging van 209 in de eerste ronde naar 203 naar 199 en het eindigde op 194 holeslagen op het, al eerder door de voorzitter Peter van Gisbergen aangehaalde, verguisde rubber.

De Hole Ridders hadden een andere richting gekozen, namelijk de weg naar boven. Alleen de laatste ronde wisten ze nog een redelijke score neer te zetten. Natuurljk waren er nog drie teams aanwezig in Spoordonk, maar die waren al eerder afgehaakt om het landskampioenschap. Geldrop en Zoetermeer wisten nog redelijk aan te haken na de tweede ronde, maar ook zij konden de demarrage van Oirschot niet bijbenen. Geldrop eindigde uiteindelijk op de tweede plaats, maar bleek het team te zijn met het minste verval in de ronden. Zij wisten tussen de 208 en 205 holeslagen te blijven, wat een constante en solide indruk achter liet.
Zoetermeer moest tevreden zijn met een vierde plaats, twee slagen achter het team uit Drachten. Dit hadden de westerlingen te danken aan een mindere, laatste ronde van 219 slagen.

Met een voorsprong van vier matchpunten, negen en een half rondepunt en 61 holeslagen gaat het team van Oirschot haast zeker de kurken laten knallen in Geldrop.

Maar als jullie denken dat het sterkste team van Nederland deze wedstrijd als voorlaatste wil afsluiten, komt bedrogen uit. Een extra training is weliswaar gecancelled, maar de honger naar een overwinning is nog niet gestild bij deze spelers. Mede zal het ook weer een goede training zijn om met druk om te moeten gaan.

Na de laatste wedstrijd zal voor een enkeling het vizier op scherp gesteld worden op het WK in Lahti, Finland maar daarna is Appelscha het strijdtoneel voor de winnaar van de LHK 2015, waarschijnlijk met de teams van Oirschot. Ten tijde van dit verslag hebben de dames zich inmiddels al geplaatst door het NK 3-tallen te winnen. Nu de heren nog, die het niet kunnen redden zonder de hulp van de dames.

Klik hier voor de complete uitslag.

klik hier voor de totaalstand na 4 wedstrijden.

Steven Steiger